In 2020 zijn we gestart met fondswerving voor een mobiele kliniek in West Uganda, Buhweju district. Deze kliniek zal beheerd en bemand worden door EPHWOR, Enforcement of Patiënts and Health workers’ Rights. ( www.ephwor.org )

Deze  NGO organisatie werkt hoofdzakelijk in het district Buhweju in West-Uganda.  Er wonen ongeveer 120.000 inwoners. Voor hen is er slechts één ziekenhuisje met één dokter en 5 bedden. Ephwor probeert nu al met zeer bescheiden middelen deze zorg naar de inwoners te brengen, waarbij zeer gemotiveerde artsen, tandartsen en paramedische personee gratis hun diensten aanbieden. Een goed geoutilleerde mobiele kliniek kan hier wonderen verrichten.

Deze Stichting , die vooral in West Uganda werkt, is een gezondheidszorg- en mensenrechten organisatie met speciale aandacht voor bescherming van de rechten van patienten en werkers in de gezondheidszorg. Ze biedt basis-medische en -tandheelkundige (preventieve ) zorg aan bewoners van afgelegen dorpen in district Buwheju. Ze zet zich tevens in voor Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van vrouwen en meisjes ( SRHR Rights); ondersteunt actief kindermoeders etc.

In oktober 2020 hebben we Aruho Amon Kategaya ( medicus én jurist van Ephwor) op zijn verzoek tijdelijk een 4W drive auto ter beschikking kunnen stellen. De Ephwor auto was kapot  gegaan. Met onze hulp zijn de projecten die hij op stapel had staan toch door kunnen gaan. We hopen binnen het project een nieuwe krachtige grotere auto met aanhangwagen te kunnen kopen ,dat alle medische en andere benodigde apparaten en materialen kan vervoeren en zelfs dienst kan doen als ambulance. Ephwor kan daarmee een heel stuk makkelijker de 120.000 arme inwoners  van gratis basis medische en tandheelkundige zorg  voorzien.

Eén van die projecten, waar Aruho mee bezig is, richt zich op een meisje,  dat op 14 jarige leeftijd zwanger is geworden en als gevolg daarvan werd uitgestoten uit de familie. EPHWOR heeft haar de mogelijkheid gegeven zich te laten scholen tot kleermaakster. Dit meisje wordt docent in een door EPHWOR op te zetten naaischool. Stichting Pro Afrika levert deze school de benodigde naaimachines.

Omdat de doelstellingen van EPHWOR perfect passen bij die van de door ons opgerichte en sinds een maand officieel geregistreerde “Mama Asha Foundation”, zullen we intensief met Aruho gaan samenwerken en gaan we in 2021 plannen maken hoe  dat vorm te geven.